Zoute auteursrechtschendingen

Gisteren was ik op bezoek bij wat vrienden en zij introduceerden mij in de wondere wereld van Salty Bet. Oké dat klinkt raar, ik zal het even uitleggen. Salty Bet is een online gokwebsite. Alleen in plaats van dat gewed kan worden op paardenraces of voetbalwedstrijden, kan hier gewed worden op een arcadeachtig vechtspel.

Het werkt als volgt: een bezoeker van Salty Bet die deel wil nemen aan het gokken maakt een account aan op de website. Vervolgens krijgt de bezoeker 400 Salty Bucks, deze kan hij inzetten op de gevechten. Dit ingame geld is gratis, er kan geen echt geld worden ingezet. Ook is het niet mogelijk om met echt geld Salty Bucks te kopen. Van echt gokken is dus geen sprake.

Salty Bet gebruikt voor de gevechten de freeware engine van MUGEN. In de engine van MUGEN zit de optie om zelf karakters te maken en karakters van anderen te downloaden. Het vechtspel kan zo gevuld worden met veel verschillende karakters. De ontwerper van Salty Bet heeft deze zelf gemaakte karakters geïmporteerd en laat ze tegen elkaar vechten. In de gevechten worden de karakters niet bestuurd door mensen, alles wordt door de AI van het spel gedaan. Dit in combinatie met karakters van minstens 10.000 verschillende MUGEN gebruikers maakt de uitkomst van de gevechten volstrekt onvoorspelbaar.

De mogelijkheid om zelf karakters in MUGEN te maken, resulteert erin dat zo een beetje elk denkbaar karakter in Salty Bet voorbij komt. En laten we eerlijk zijn, is niet iedereen nieuwsgierig naar wie er zou winnen in een gevecht tussen Goku en Barney the Dinosaur? Homer Simpson of Android Ronald McDonald? Usagi Tsukino of R2D2? anyone?  (pro tip: always bet waifu).

Het enige wat wel een beetje jammer is, is de enorme hoeveelheid auteursrechtinbreuken die er gemaakt wordt via MUGEN. De meeste mensen zijn niet zo creatief en rippen gewoon bekende karakters die ze in hun eigen MUGEN spel stoppen. Dit maakt Salty Bet juist leuk, maar ja op bekende personages zit gewoon auteursrecht, zonder meer een personage overnemen mag daarom niet. Dit is niet alleen in het Nederlandse recht zo, in vrijwel ieder rechtssysteem geldt dit.

De enige reden dat Elecbyte (het bedrijf achter MUGEN) niet allang kapot geprocedeerd is, is omdat de game geen echte concurrent is van bestaande vechtspellen. Door alle verschillende karakters is de game namelijk zo broken, dat deze vrijwel onspeelbaar is.

Hetzelfde geldt in mijn ogen ook voor Salty Bet: het spel is geen concurrent van bestaande vechtspellen, anime of comics. Het is er eerder een soort reclame voor. Hopelijk herkennen de auteursrechthebbenden dit ook en kan Salty Bet, ondanks flagrante auteursrechtschendingen,  gewoon blijven bestaan.

Joeri

Dit bericht werd geplaatst in Auteursrecht, Grappig en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie