XS Networks verliest zaak van BREIN

Het is dan eindelijk zover: voor het eerst is in Nederland een hostingprovider aansprakelijk gesteld voor schade die is geleden als gevolg van het hosten van een piraterij website. Afgelopen woensdag oordeelde de rechtbank Den Haag dat XS Networks aansprakelijk is voor alle schade die rechthebbenden hebben geleden als gevolg van het niet tijdig offline halen van Sumotorrent.

XS Networks is een hostingprovider en een internet service provider. Zij hoste de website Sumotorrent. Sumotorrent is een BitTorrent website. Zoals de meeste BitTorrent websites bevatten de torrents die via Sumotorrent gevonden kunnen worden auteursrechtelijk beschermd materiaal.

In haar niet-aflatende strijd tegen onrechtmatig gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken heeft BREIN sinds 2008 meerdere malen contact opgenomen met XS Networks over Sumotorrent. BREIN verzocht de hosting provider het hosten van Sumotorrent te stoppen en de contactgegevens van de houder van deze website af te geven. XS Networks reageerde niet op de verzoeken van BREIN.

Pas nadat zij twee maal gesommeerd was te stoppen met hosten en de contactgegevens af te geven gaf XS Networks thuis. Zij stuurde de bij haar bekende contactgegevens van de houder van de torrent site naar BREIN en stopte een week later met het hosten van Sumotorrents. De contactgegevens bleken echter vals en Sumotorrent stapte snel over naar een hostingprovider in Oekraïne.

Dit schoot voor BREIN natuurlijk niet op (en dat zal allicht de gedachte achter deze vertragingstactieken van de kant van XS Networks geweest zijn). Ze had immers geen contactgegevens en de website bleef online. BREIN startte hierop een rechtszaak tegen XS Networks en stelde haar aansprakelijk voor alle schade die door rechthebbenden was geleden als gevolg van het niet tijdig offline halen van Sumotorrent.

De rechter oordeelde dat een hostingprovider als XS Networks een zekere mate van eigen verantwoordelijkheid heeft voor de websites die zij host. Hoewel in dit geval XS Networks zelf geen inbreuken maakte, hield zij Sumotorrent online terwijl zij wist dat deze inbreuken faciliteerde. Zij werkte op deze wijze mee aan het faciliteren van inbreuken, wat de rechtbank onrechtmatig oordeelde.

Ook door te weigeren de contactgegevens van Sumotorrent af te geven handelde XS Networks onrechtmatig. Met een verwijzing naar het arrest Lycos/Pessers overwoog de rechtbank dat een verplichting tot het afgeven van contactgegevens kan bestaan wanneer een afweging van de betrokken belangen daar aanleiding toegeeft. In dit geval doet Sumotorrent niets anders dan onrechtmatig materiaal openbaar maken, terwijl BREIN de contactgegevens nodig heeft om meer inbreuken te stoppen. Het belang van BREIN woog daarom zwaarder. Dit had XS Networks kunnen weten, daarom was haar weigering tot het afgeven van de gegevens onrechtmatig.

BREIN stelde zich ook op het standpunt dat XS Networks onrechtmatig had gehandeld door geen onderzoek te doen naar de juistheid van de contactgegevens. Hierin ging de rechtbank echter niet mee. Een hostingprovider verplichten onderzoek te doen naar de juistheid van de contactgegevens van een websitehouder omdat deze in de toekomst misschien inbreuken op de rechten van derden gaat plegen ging de rechtbank echt te ver.

Voor hostingproviders is dit een belangrijke uitspraak. Het betekent voor hen namelijk dat zij direct mee moeten werken als zij een melding krijgen dat zij onrechtmatig materiaal hosten. Zonder tussenkomst van een rechter zijn ze verplicht om een gehoste website offline te halen. Ook zijn zij verplicht de contactgegevens van klanten die onrechtmatig materiaal online plaatsen af te geven. Doen zij dit niet, dan kunnen ze aansprakelijk worden gesteld voor alle geleden schade.

Joeri

Dit bericht werd geplaatst in Aansprakelijkheid, Auteursrecht en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie