Framen

Op het internet komt het vaak voor dat internetondernemers een graantje willen meepikken van de inspanningen van een ander. Een van de dingen die nog steeds gebeurt is dat een internetondernemer X een link opneemt naar een website van een andere internetondernemer Y, waarbij die website dan wordt geladen in een frameset van de eerste. In de frameset van X worden dan advertenties getoond terwijl de internetgebruiker kijkt naar de website van Y. Meestal zijn deze advertenties te zien in een header, die als het ware over de site ligt. Ondernemer X haalt dan advertentie inkomsten op en ondernemer Y krijgt niets. Mag dit?

In dit soort gevallen is het mogelijk om te verdedigen dat er sprake is van ongeoorloofde mededinging. Ongeoorloofde mededinging omvat alle handelingen die ertoe strekken afzet te bevorderen en ondernemingswinst te vergroten, maar die in het normale handelsverkeer ontoelaatbaar moeten worden geacht. Hiervan is niet snel sprake. Het uitgangspunt is immers: vrijheid van handel . Uitsluitend profiteren van andermans inzicht of kennis is niet voldoende, er moet sprake zijn verzwarende omstandigheden.

In dit soort gevallen wordt er echter direct voordeel gehaald uit de inspanningen van een ander. Er is sprake van ‘free riding.’ Immers er worden advertenties op de website getoond die niet van Y afkomstig zijn, en waar Y ook geen inkomsten mee genereert. X, die deze advertenties plaats haalt direct voordeel uit de inspanningen van Y. Dit is parasiteren bedrijfsactiviteiten van een ander wat valt onder ongeoorloofde mededing, en dat is verboden.

Verder zou X in sommige gevallen kunnen verdedigen dat er inbreuk wordt gemaakt op haar morele rechten, als omschreven in artikel 25 lid 1 aanhef onder d AW. In dit artikel is het recht van de auteur omschreven, om zich te verzetten tegen misvorming, verminking of andere aantasting van het werk, welk nadeel voor de auteur in eer of naam, of in zijn waarde als maker met zich mee kan brengen. Het is daarbij niet nodig dat er iets in het werk veranderd wordt. Er kan ook sprake zijn van aantasting bij publicatie in een vorm of omgeving van min allooi.

Stel dat Y een businessmodel heeft wat inhoudt dat zij een kwaliteitswebsite onderhoud. De website heeft een rustige, professionele uitstraling. Een van de dingen die bij die uitstraling hoort is dat zich niet teveel advertenties aan de lezer opdringen. Een derde die de website van Y opneemt in een frame dat wel veel advertenties toont, schaadt daarmee het karakter van de website. Y kan daarom derden verbieden haar websites in een dergelijke frameset op te nemen.

Het is dus naar Nederlands recht niet toegestaan om advertentie inkomsten te halen door andere website te laden in framesets vol advertenties. Er is dan sprake van ongeoorloofde mededinging. Ook kan er in sommige gevallen sprake zijn van inbreuk op de morele rechten van de websitehouder.

Joeri

Dit bericht werd geplaatst in E-commerce en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Plaats een reactie