Wiki Weapons wil printbare vuurwapens ontwikkelen

Voor wie er nog nooit van heeft gehoord: een 3D-printer is een printer die driedimensionale objecten afdrukt. Dit gebeurt door laagje voor laagje een 3D-model op te bouwen. Meestal wordt hierbij gebruik gemaakt van een soort plastic poeder (polyester en epoxy worden veel gebruikt), maar er kan ook met andere materialen gewerkt worden (zoals suiker of gips). Er zijn zelfs al industriële 3D-printers die metaal kunnen printen. De 3D-printer krijgt zijn instructies van een zogeheten CAD-bestand. In dit bestand is opgeslagen wat nu precies geprint moet worden.

Hoewel 3D-printers nog erg duur zijn (de goedkoopste zijn rond de 2000 euro) daalt de prijs erg snel. Ook zijn er al door hobbyisten ontworpen 3D-printers zoals de RepRap of de Makerbot. De gebruiker moet deze nog zelf in elkaar schroeven, maar voor enkele honderden euro’s heb je al zo een ding. De verwachting is dan ook dat binnen enkele jaren 3D-printers ook door gewone consumenten gebruikt zullen worden.

Hartstikke handig natuurlijk, met een 3D-printer kun je immers van alles maken. Je kunt er gereedschap of een nieuw hoesje voor je Iphone mee printen. Ook is het al mogelijk om een werkende klok of een zaklantaarn mee uit te printen. En binnenkort kun je waarschijnlijk ook een pistool uitprinten.

Eerder deze maand heeft namelijk een groep vrienden uit Texas een initiatief gelanceerd om het eerste 3D-printbare vuurwapen te ontwerpen, zo meldde Slashdot onlangs. De vriendengroep, die zich “Defense Distributed” noemt, is op dit moment geld aan het inzamelen om het initiatief te financieren.

In Nederland is het bezit van een vuurwapen gebonden aan een vergunningstelsel. Het verstrekken van een wapenvergunning gebeurt onder strikte voorwaarden, zo krijgt men bijvoorbeeld geen vergunning indien men een strafblad of een psychiatrische stoornis heeft. Dit heeft een goede reden: de veiligheid van burgers kan in het geding komen indien iedereen zomaar aan een vuurwapen kan komen.

Mocht het dan ook mogelijk worden om een vuurwapen te printen, dan is dit naar Nederlands recht verboden. Artikel 9 lid 1 Wwm verbiedt immers het vervaardigen van (vuur)wapens. Dit is slechts anders indien men een erkenning van de Minister van Veiligheid en Justitie heeft.

Het aanbieden van informatie over hoe een wapen gefabriceerd kan worden is echter niet verboden. Dit soort informatie gewoon vrij beschikbaar. Zo las ik enkele jaren geleden in De KIJK nog een artikel over hoe je een atoombom in een woonhuis zou kunnen maken. Het is ook wel logisch dat het niet verboden is om dit soort informatie te verspreiden, want waar zou je de grens moeten trekken? Ga je dan ook mensen verbieden scheikunde te studeren omdat ze er dan achter kunnen hoe ze bommen of gifgas zouden kunnen maken? Een CAD-bestand is niet meer dan informatie. Het maakt daarvoor niet uit of daar nu instaat hoe je een vuurwapen of een koekblik moet printen. Het uploaden of downloaden van een CAD-bestand waarin staat hoe een vuurwapen geprint moet worden mag dan ook gewoon. Wat de gekke situatie oplevert dat je een CAD-bestand met bepaalde informatie wel mag bezitten, maar niet mag gebruiken.

Een hoop mensen zijn nu online aan het schreeuwen (all caps) dat deze ontwikkeling gevaarlijk is. En dat is ook wel logisch, ieder persoon die om goede redenen een wapenvergunning is geweigerd kan binnenkort gewoon een wapen uitprinten. Hoewel het voor iedereen met enige kennis van zaken is het mogelijk om binnen een dag een redelijk functionerend vuurwapen te produceren, maak je het zo toch makkelijker om vuurwapens onder de bevolking te verspreiden.

Hoe het ook zij, mochten er ineens CAD-bestanden met instructies voor het printen van vuurwapens over het net gaan zwerven dan kon dan kon het handhaven van de Wet wapens en munitie wel eens een heel stuk moeilijker worden. De huidige strijd tegen internetpiraterij wijst al uit dat het heel erg lastig is om informatie van het internet te krijgen.

Joeri

Dit bericht werd geplaatst in Overig en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Wiki Weapons wil printbare vuurwapens ontwikkelen

  1. Kenneth zegt:

    De komst van het 3d-printen voor de particulier zal het einde betekenen van de ‘industrie’, lees: instorting van de gehele wereld-economie. Waarom zou men nog naar de winkel gaan als je de mogelijkheid hebt om het thuis uit te printen?

    • joerideleeuw zegt:

      @ Kenneth Ik denk dat het nog vrij lang zal duren voordat ‘alles’ uitprintbaar is. De grootste problemen liggen in de resolutie van het geprinte object, de materialen waarmee geprint kan worden en de maximale omvang van het te printen object. Natuurlijk, waarom zou je nog een schroevendraaier kopen, als je er ook een kan printen? Er is echter nog heel veel technologische ontwikkeling voor nodig om het mogelijk te maken een usb-stick te printen, laat staan een auto.

      Ik ben ervan overtuigd dat zelfs wanneer 3D-printen mainstream wordt, de technologische innovatie niet zo snel zal gaan dat het de gehele industrie kan bedreigen. Natuurlijk, bepaalde bedrijfstakken zullen waarschijnlijk vrij snel ernstige problemen ondervinden van 3D-printen. Bij andere bedrijfstakken zal het echter nog zo een vaart niet lopen. Ik vermoed dat de overgang van producten kopen naar producten uitprinten vrij geleidelijk zal verlopen.

Plaats een reactie